Clasificarea sistemelor de stins incendii. O altfel de viziune asupra lor

pompieri care sting incendiu
Pompierii sting un incendiu și îl împiedică să se propage în vecinătate.

Probabil că siguranța noastră în relație cu un eventual incendiu este unul dintre puținele lucruri la care ne gândim atunci când intrăm într-o clădire. Ba, am putea spune că, în mod obişnuit nici nu ne gândim la asta. Când intrăm într-un mall nu căscăm ochii după stingătoare de incendiu. Nu ne zgâim după sprinklere.

Cu siguranță nu ne preocupăm de asta, ni se pare firesc să nu se întâmple. Să nu ni se întâmple tocmai nouă. Oriunde am merge ni se pare firesc să fim în siguranță. Să ia foc biblioteca în care am intrat să studiem un curs? Să ia foc sala în care ne-am dus la un spectacol? Sunt lucruri absurde. De ce să se întâmple asta!? Și dacă ia foc un coș de gunoi, ceva, doar există diverse instalații de stins incendii… Puțin fum și gata!

Este adevărat, sunt lucruri care nu se pot întâmpla. Căci dacă s-ar întâmpla, unde ar fi progresul societății. Dacă ar exista un risc cât de mic, sau dacă am fi conștienți de el, am mai merge undeva? Probabil că nu cu atâta ușurință. Un exemplul destul de recent este cel de la „Colectiv”, situație care ni s-ar fi părut absurd să se întâmple dar care, iată, s-a produs. La „Colectiv” au murit tineri pentru că nicio instalație de stins incendii nu a existat. Nicio regulă de protecție împotriva incendiilor nu a fost respectată.

Și totuși, astăzi, situații precum cele de la „Colectiv” sunt lucruri rare, atât de rare încât le introducem la categoria de absurdități. Dar, ca să ajungem aici, omenirii i-au trebuit milenii de evoluție. Instalațiile de stins incendii au evoluat de la simple găleți cu apă la hidranți și detectoare de fum, la sprinklere sau rezervoare cu inergen comprimat.

stins incendii cu CO2
Instalatie de stins incendii cu CO2

Sisteme de stins incendii

La drept vorbind, preocuparea celui care intră într-o încăpere nici nu ar trebui să fie să se uite după stingătoare de incendii, după sprinklere, să observe dacă este vreun plan de evacuare pentru situațiile de urgență. Nu, el a ajuns acolo pentru că are o treabă.

Protejarea oamenilor și a bunurilor împotriva incendiilor cade în sarcina antreprenorului. A constructorului, a proprietarului, iar în cele din urmă a autorităților. Acestea din urmă trebuie să vegheze respectarea tuturor normelor. Iar responsabilii spațiilor trebuie doar să se preocupe. Să respecte legislația aplicând toate normele PSI.

Indiferent despre ce spațiu discutăm – că e vorba de un magazin, o hală de producție sau un hambar, proprietarul spațiului va vedea problema în primul rând prin prisma banilor pe care trebuie să-i scoată din buzunar. Adică să plătească cât mai puțin dar să fie exclusă orice pagubă. Dacă este un om responsabil va face investiția care trebuie. Să vedem care sunt cele mai comune instalații (sisteme) de stins incendii.

Stingătoare cu pulbere

Sunt printre cele mai obișnuite imagini pe care avem atunci când ne gândim la un stingător de incendiu. Sunt diversificate în funcție de dimensiunea încărcăturii. Acest tip de stingătoare sunt ideale pentru stingerea începuturilor de incendii din clasele A, B, C și E.

Ele-și fac treaba foarte bine în spații închise de genul apartamentelor din blocuri, magazii, mijloace de transport, clădiri. Dar și în spații deschise, cum ar fi șantiere de construcții, evenimente în aer liber sau chiar puncte de alimentare cu carburanți.

Se recunosc după simbolurile P1, P2, P3, P4, P6, P9, P50 și P100.

Stingătoare cu spumă

Utilizate la lichidarea începuturilor de incendii din clasa A și B. respectiv în spații închise cum ar fi magaziile, depozitele mijloacele de transport sau clădirile de locuințe. Se recunosc după culoarea galben de pe recipient.

Au simbolurile SM6, SM9,SM50 și SM100.

Stingătoare cu CO2

Sunt stingătoarele folosite și recomandate pentru incendii cu aparatură electrică sau tensiuni sub 1000V. Sunt recomandate și utile pentru stingerea începuturilor de incendii din clasa B și C. Au aplicație la situațiile în care sunt implicate computere, panouri electrice de comandă, stații de lucru și transformatoare…

Sunt identificate după asocierea cu culoarea negru și simbolul G2 și G5.

Instalații cu haloni

Merită să ne oprim puțin asupra instalațiilor de stins incendii care folosesc haloni. Mă rog, folosesc din ce în ce mai puțin, căci aceste substanțe încep să nu mai fie de actualitate și veți vedea de ce. Chiar dacă părerile unanime sunt acelea că reprezintă niște metode de stins focul impecabile.

Halonii au intrat în viața pompierilor la începutul anilor 1960. Practic este vorba de hidrocarburi halogenate, dar denumirea de halon a venit de la prescurtarea denumirii din limba engleză. Astfel din termenul „halogenated  hydrocarbon” s-a ajuns la o reprezentare comercială mai ușor de asimilat în limbajul comun.

Halonii sunt substanțe care sting incendiile printr-un mecanism de întrerupere a arderii prin inhibiție chimică. Există câteva teorii referitoare la principiul de acționare al hidrocarburilor halogenate. S-a constatat că, de exemplu, în cazul stingerii folosind ca inhibator azotul, concentrația de oxigen trebuie redusă la aproximativ 14%. În schimb, cu hidrocarburile halogenate, concentrația aceasta poate fi și de 20%.

Din cele de mai sus rezultă că față de stingerea incendiilor cu inergeni, metoda cu haloni este mai ușor de pus în practică. Mai rentabilă. Cei mai eficienți sunt 1301 și 1211.

Stingerea incendiilor este mai eficientă și decât cea cu bioxid de carbon. Halon 1301, păstrat sub presiune în formă lichidă, are proprietăți superioare CO2. Astfel, s-a constatat că o butelie de halon 1301 este echivalentul a cinci butelii de bioxid de carbon de aceeași mărime. Mai mult, refularea in totalitate a halonului 1301 ar necesita 10 secunde in timp ce in cazul bioxidului de carbon acest timp ar creste de la 60 la 120 s. Halonul 1301 produce o inhibiție de amploare.

Halonul 1211 este cunoscut și sub numele de BCF. Se consideră că e unul dintre cei mai buni stingători universali. Este un foarte prost conducător de electricitate, astfel că devine ideal la stingerea incendiilor de circuite electrice și electronice.

Sursa: ControlFyreSystems.com

Tipuri de halon

Există mai multe tipuri de haloni. Denumirile lor sunt abracadabrante pentru un non-chimist. Probabilitatea ca nici măcar pompierii să nu le rețină este destul de mare. Enumerăm câteva:

  • Tetraclorura de carbon este halon 104;
  • Clorbrommetan are indicele 1011;
  • Brommetan – 1001;
  • Difluorclorbrommetan – 1211;
  • Difluordibrommetan – 1202;
  • Triflourbrommetan – 1301;
  • Tetrafluordibrommetan reprezintă halon 2402

Diferențierea acestora se face cu acești indici care de fapt reprezintă algoritmi care definesc numărul de atomi de carbon, hidrogen, fluor.

stingator cu halon
Stingătoare incendiu cu halon, se găsesc în India, China…

De ce halonii vor dispărea

Marea problemă a instalațiilor de stins incendii cu haloni este aceea că atacă stratul de ozon al atmosferei. În Canada, halonul a devenit ilegal. Și regulamentele de stingere folosite de pompieri indică acest lucru.

Convenția de la Viena din 1985 privind stratul de ozon devine din ce în ce mai larg susținută. Deja, multe țări au interzis producția de halogenați. România a aderat în anul 1993. De la Convenție lipsesc însă India, China…