Crăciunul între incendii, vorbe aiurea și chiftele

pom de Craciun
Pom de Craciun instalatii de stins incendii

Vorbind despre stins incendii în această perioadă a anului, jurnaliștii noștri păcătuiesc prin exprimări nepotrivite. Adesea, ei spun că „pompierii lucrează la foc continuu”! Una dintre cele mai nefericite exprimări. Dar nu numai pentru perioada Sărbătorilor de iarnă, ci bagă vorbele astea de câte ori arde ceva.

Instalații de stins incendii de la Alsting Timișoara

Chiar și în timpul verii, dacă arde un imobil și pompierii au de lucru câteva ore, e prilej pentru câte un jurnalist să iese cu o corespondență live. Plină de agramatisme și cu veșnica expresie de „pompieri care lucrează la foc continuu”. Să fiți numai atenți când se face vreo transmisiune în direct! Asta înțeleg ei din tot ce înseamnă activitatea de stins incendii. Vezi știrea celor de la DigiFM de anul trecut, de exemplu. Ne îngrozește gândul ce vor scrie anul acesta.

Dealtfel toată presa românească e plină de aceleași anunțuri stereotipe transmise de toate ISU-urile din țară. Că ei sunt pregătiți să stingă orice foc, dar noi să avem grijă să nu aprindem bradul. În fine, mai au ziariștii noștri câteva expresii tâmpite și rostite cu seninătate, dar care nu fac obiectul blogului nostru. Nu vom spune așadar că, la Zalău, lucrările la centura de ocolire au intrat în linie dreaptă…

Pompierii din Australia, sărbători cu tristețe

Trecând la un ton mai serios și care are ca subiect acțiunile de stins incendii, ar trebui spus că Australia se află ntr-una dintre cele mai nefaste perioade ale ei. Focurile din ultima perioadă au carbonizat aproximativ 800 de locuințe și au pârjolit 1.2 miioane de hectare de teren. Incendiile devastatoare au creat însă și alte numeroase probleme, dincolo de efortul uriaș depus de pompieri. Ei au trebuit să deplaseze pe suprafețe mari numeroase instalații de stins incendii.

Există o întreagă discuție acum în societatea australiană despre efectul acestor ultime focuri de tufișuri. Se constată că numeroase areale de locuit au fost efectiv distruse. (Vezi BBC.com) Specialiștii cred că aceste dezastre naturale, dacă nu sunt stăpânite, vor contribui la agravarea schimbărilor climatice. Se așteaptă veri mai calde și mai aride.

Desigur, cele mai multe discuții au loc în legătură cu nivelul de pregătire al populației. Cât de bine este aceasta pregătită!? Se putea da mai mult ajutor pompierilor și voluntarilor la tot ceea ce înseamnp stins incendii!? Întrebări la care, de-abia de acum înainte se vor cristaliza răspunsuri și soluții.

pom de Craciun din materiale carbonizate
Pom carbonizat ars in incendii Australia

Brad de Crăciun carbonizat

Un Pom de Crăciun din resturi carbonizate a fost montat într-o zonă financiară a orașului Sydney. Este lucrarea unui sculptor nonconformist, respectiv James Dive. Ea înglobează crengi arse precum și câteva obiecte extrase din zonele care au suportat incendiul. Putem vedea jante auto, alarme, bicicletă, lighene.

Este un pom de Crăciun care sugerează profunda tristețe a australienilor referitor la dezastrul care le-a lovit țara. A fost realizat cu sprijinul Crucii Roșii și a unei agenții de publicitate, respectiv DDB filiala din Sydney. În declarații,e pe acest subiect date de James Dive celor de la Reuters, el își exprimă tristețea în legătură cu dispariția vieții don zonele afectate de incendii. Și, evident, ca noi toți dealtfel,își exprimă speranța că totul va reveni cât mai curând la normal.

Beculețe ucigașe în Italia

Se pare că incendiile din perioada Crăciunului sunt însă întâmplări frecvente în toată lumea. Nu doar la noi. Sau doar dezastre, ca în Australia. Din „Rotalianul” o publicație a românilor din Italia, aflăm că instalațiile electrice din brazii împodobiți de Cărciun sunt cauze de scurtcircuite. Mai departe, urmarea este ușor de intuit.

Paginile ziarului amintit aduc în atenția cititorilor câteva accidente care au îndoliat familii din peninsula italiană. Cauzate de incendii pornite de la brazii împodobiți de Crăciun. Mai mult, se face referire și la apelul pomierilor italieni postat pe Twiter, și care recomandă prudență maximă în acest sens.

stingator de incendiu
Stingator de incendiu langa un pom de Craciun

Vă recomandăm un stingător de incendiu lângă brad

Alsting Timișoara vă recomandă să vă bucurați de sărbători și să tratați la modul cel mai serios protecția împotriva incendiilor. Într-adevăr, instalațiiile electrice de împodoibit brazii pot genera scurtcircuite și să aprindă bradul. N-ar fi rău să vă cumpărați și un mic stingător de incendiu. Din acelea care trebuie să existe în dotarea oricărui autoturism.

Aceste mici stingătoare sunt o soluție relativ ieftină, le puteți cumpăra sub 50 de lei de la orice supermarket. Petreceți sărbătorile în liniște și siguranță! Poate doar să fiți atenți la celelalte tipuri de pericole și accidentele care se pot întâmpla în această perioadă. Adică să mâncați prea mult și să vp balonați, să dărâme pisica bradul sau să beți prea mult. Și ignorați sfaturile anti-depresie ale tabloidelor online. Crăciunul este să vă bucurați!