Cum alegeți un stingător de incendiu

stingatoare de incendiu
Stingator de incendiu produs de Alsting

Apărarea împotriva incendiilor se aplică tuturor clădirilor din România, este valabilă pentru orice tip de construcție. Orice clădire sediu de birouri, magazine sau simple depozite au obligația de a se dota și a ști să folosească instalațiile de stins incendii. Mai mult, clădirilor cu apartamente sau spații de locuit li se face o recomandare foarte serioasă de a avea măcar ceva la nivelul stingătoarelor de incendiu.

Există o legislație specifică în acest sens, respectiv Legea 307-2006 republicată, precum și Ordinul 163-2007 de punere în aplicare. În cele ce urmează vă vom sintetiza principalele prevederi ale acestora, în special referitoare la dotarea cu stingătoare de incendiu și aspectele conexe. Ceea ce ar trebui reținut este că în funcție de tipul de materiale ce se găsește într-un spațiu, în funcție de riscul de incendiu pe care-l oferă o anumită încăpere, numărul de stingătoare poate fi mai mare. 

Stingătoare de incendiu la sediul firmelor

Obligația este prevăzută expres. Numărul de stingătoare se determină încă din timpul proiectării clădirii. dacă avem de-a face cu o clădire existentă, numărul și tipul de stingătoare va fi determinat de responsabilul cu PSI. Obligatoriu în fiecare cameră unde se desfășoară o activitate. Acestea vor fi în funcție de suprafața încăperii dar și de caracteristicile de folosință.

Cursuri PSI, pompier, SSM

În funcție de suprafața lor, numărul de stingătoare de incendiu se stabilește astfel.

  • spații de maxim 30 mp un stingător tip P3
  • încăperile cu suprafața între 40 și 60 mp vor avea nevoie de un stingător P6
  • la suprafețe între 200 și 300 metri pătrați va fi nevoie de un stingător p50 sau chiar P100, în funcție și de materialele din interiorul acestuia, de riscul de incendiu

Numărul de stingătoare în funcție de destinația spațiului

  • Pentru clădirile de tip administrativ, birouri, sedii de instituții, se recomandă un stingător de incendiu la fiecare 300 metri pătrați.
  • Spații comerciale de genul magazinelor cu caracter general, alimentare sau spațiile de prestare servicii, ar trebui ca un stingător să acopere 200 mp.
  • Clădiri de locuit, apartamente, aici se recomandă asigurarea cu câte un extinctor pentru fiecare apartament.
  • În cazul spațiilor cu funcțiuni mixte, genul birouri, săli de expoziții, showroom sau reuniuni festive și altele asemenea, recomandarea este de un stingător la maxim 300 mp.
  • Pentru manifestări în spații deschise, colocvii, săli de spectacol, mitinguri și alte genuri de spații cu publicul ar trebui un stingător la fiecare 150 mp.

Stingătoare pentru mijloacele auto

Obligativitatea dotării cu stingătoare de incendii în mijloacele de transport este și ea prevăzută în Legea 307/2006. Însă, nu sunt acceptate decât cele care sunt certificate și aprobate printr-o metodologie elaborată de Inspectoratul General pentru Situații de Urgență și aprobate prin ordinul Ministrului de Interne. Scopul acestei reglementări este evident, respectiv acela de a nu intra pe piață decât produse conforme cu anumite standarde.

Proprietarii de mijloace de transport au obligația de le dota în mod obligatoriu cu cel puțin un stingător. În funcție de tipul mașinii există însă diferențieri.

Autoturismele vor avea un stingător de tip P1

Autoutilitarele vor fi dotate cu P3.

Camioane și TIR-uri cu P6.

Pentru transporturi speciale există, reglementări speciale. Transporturile de materiale explosibile se supun unor reguli speciale, care exced însă caracterului general al acestui blog.

Clase de incendiu. Acestea determină și tipul de stingătoare necesar de folosit.

Amplasarea extinctoarelor

În general, se recomandă ca stingătoarele de incendiu să fie amplasate la aproximativ 1,5 m de podea. Distanța față de potențialul focar ar trebui să nu fie mai mare de 15 m. Dar acestea sunt reguli cu o anume elasticitate. Adică depind și de eventualul traseu pe care l-ar avea de parcurs operatorul. De dificultatea acestui traseu.

O dezvoltare a acestui subiect o puteți găsi în postarea noastră care tratează acest subiect: Reguli de bază pentru prevenirea și stingerea incendiilor
Toate tipurile de stingătoare de incendii de la Alsting