Înlocuirea sistemelor cu haloni

instalatii de stingere cu inergen
Rezervoare pentru Instalatii de stingere a incendiilor cu inergen

Referindu-ne la instalațiile de stingere cu haloni din articolul nostru anterior, spuneam că acestea sunt pe punctul de a dispărea. Și făceam o scurtă referire la Convenția de la Viena din 1985, act pe care l-a semnat și România peste câțiva ani și care se referea la protecția stratului de ozon. Practic, după Covenția de la Viena, prin reglementări ulterioare devenea interzisă producția de substanțe care prezentau un risc pentru stratul de ozon.

Printre substanțe erau halogenații, aceștia fiind în compoziția halonilor. Logic, deja aveam de-a face cu instalații de stins incendii care deveneau ilegale. Un alt act normativ cu valoare internațională, respectiv Protocolul de la Montreal din 1987, consfințea deci excluderea halonilor din producție.

Țările semnatare ale convențiilor care doreau protecția stratului de ozon au perseverat și a urmat chiar o adoua reuniune pe această temă. În fapt, un amendament semnat la Londra în 1990. România va adera în 1993 prin Legea 84 din acel an.

FM-200 primul substitut. Apoi, Novec

Așadar, se punea problema cu ce vor fi înlocuiți halonii!? Cele mai inovative sisteme de stingere a incendiilor deveneau deja istorie. Iar asta după nici 30 de ani de folosire. Pompierii prinseseră însă „instalațiilor de stingere” care nu afectau clădirea și nu produceau pagube mai mari decât bunurile salvate.

Prima înlocuire a halonilor se va realiza cu FM-200. Este un lichid care se va dispersa sub formă de gaz. Este unul dintre cei mai eficienți agenți de stingere. FM-200 acționează prin absorbția de căldură (răcirea elementelor în combustie).

Nu este toxic și nu produce pagube, nu înlocuiește oxigenul și ca atare este sigur pentru persoanele care se află în spațiul unde se dispersează. Are un singur mare dezavantaj: este o formulă de gaz fluorurat! Prin urmare, reglementările europene l-au indexat și nu poate fi folosit. Folosirea FM-200 a devenit un proces extrem de costisitor, este nevoie de aprobări și autorizații speciale.

Chiar dacă în unele țări încă se mai folosesc instalații de stingere cu FM-200, acestea nu au o perspectivă îmbucurătoare. Chiar dacă nu sunt (încă) ilegale peste tot, costurile de întreținere vor deveni extrem de ridicate și vor depăși avantajele obținute prin stingerea incendiilor cu FM-200.

Instalații cu Novec

Tot cam în același timp cu FM-200 au apărut și instalațiile de stins incendii cu Novec. Respectiv o cetonă fluorurată sub numele de Novec 1230, aceasta fiind creația marelui trust american 3M. S-a spus că este abolut prietenos cu mediul, că nu poluează, că nu e toxic.

Adevărat, instalațiile cu Novec 1230 reprezintă sisteme de stingere extrem de profitabile. Însă, la fel ca FM-200, și Novecul este indexat de Uniune Europeană. Ceea ce face ca sistemele de stins incendii respective, care încă mai sunt în exploatare, să devină din ce în ce mai prohibitive. proprietarii vor ajunge fie să le dezafecteze, fie să le modernizeze.

Instalații de stins incendii; tendința viitorului

Unul dintre cele mai sigure elemente pe care le știm, referindu-ne la caracterizarea modului în care se vor stinge incendiile din anii ce vin, este tocmai faptul că acestea își vor schimba centrul de greutate. Adică accentul va fi pus pe sisteme care nu produc ele însele la rândul lor pagube. Astfel încât, după ce se trage linie, să nu se ajungă la concluzia că pagubele provocate în timpul stingerii au fost peste vaoarea bunurilor salvate.

Disputa între promotorii instalațiilor de stingere clasice  și moderniști va fi câștigată, aproape sigur, de către cei din urmă. Aceștia vin cu propunerile de a se folosi gaze inerte. Despre stingerea incendiior cu Inergen am discutat și noi într-unul din primele noastre articole.

Ce sisteme de stingere vi s-ar potrivi…

Greu de spus cu ce să vă dotați locuința sau firma. Oricum, gazele inerte sunt ceea ce indică toate previziunile că vor fi folosite pe scară din ce în ce mai largă.

Iar dacă vă interesează prețul unei asemenea instalații este greu „de spus din prima”. trebuie făcute calcule, instalațiile de stingere trebuie dimensionate la situația concretă…