Din secretele inventatorilor și istoria extinctoarelor

Atelierul de fabricat stingatoare de incendiu
Atelier chimic de fabricat extinctoare incendiu

            Cele mai „la îndemână” instalații de stins incendiile sunt stingătoarele clasice. Extinctoarele dacă vreți, o denumire destul de cunoscută și ea. Stingătoarele sunt dispozitive de primă acțiune, ca să spunem așa, ele nu vor putea suplini rolul și acțiunea pompierilor. Însă, într-o primă instanță, pentru localizarea incendiilor sau stingerea unor focare incipiente își fac treaba suficient de bine.

            Dacă este să facem o descriere succintă a acestora, putem spune că sunt recipiente care cu ajutorul presiunii expulzează un agent de stingere către focarul incendiului. Referitor la presiune, ar trebui adăugat că există două modalități de realizare a acesteia. Fie recipientul stingătorului este gata presurizat, fie presiunea se realizează în momentul utilizării.

extinctoare incendiu
Din istoria stingatoarelor de incendiu

            Ultima variantă este din ce în ce mai puțin folosită. La acest tip de instalații de stingere a incendiilor realizarea presiunii implică o manevrare greoaie. Astăzi, stingătoarele au aproximativ aceeași formă și sunt îndeobște cunoscute publicului larg. Imaginea lor este familiară.

Grenada lui Godfrey

primul stingator de incendiu patemtat
Ambrose Godfrey prima instalatie de stins incendii patentata

            Primul stingător de incendii în accepțiunea modernă a fost creat în 1723 de către chimistul britanic Ambrose Godfrey (1660-1741). Atâta doar că invenția sa nu prea seamănă cu cele de azi. În sensul că principiul de funcționare este destul de diferit. De fapt, chimistului englez i-a venit ideea în timp ce se relaxa în grădină, cineva a aruncat spre el o piatră, aceasta a căzut într-un vas cu apă ai cărui stropi i-au stins pipa.

            Godfrey era foarte în vogă în acea perioadă. Era în relații strânse cu Robert Boyle, un alt chimist foarte cunoscut și ideea stingătorului de incendiu i-a venit oarecum inspirată de specificul muncii din acea perioadă. Respectiv, Godfrey avea o afacere cu fosfor.

            Pe scurt, extinctorul lui Godfrey era mai mult un butoi plin cu agent de stingere. În mijlocul acestuia era o încărcătură explozivă, care odată detonată își arunca praful. Era destul de dificil de folosit în situații reale.

Extinctoare făcute de Manby

stingator incendii Manby
George Will Manby Inventator de stingator de incendiu

            Stingătorul de incendii modern este atribuit lui George William Manby (1765-1854). Era un cartuș cu aer sub presiune care împrăștia carbonat de potasiu. Stingătorul de incendiu al lui Manby era realizat dintr-un vas de cupru de 3 galoane. Invenția lui a fost perfecționată câteva decenii mai târziu. Inovațiile ulterioare au realizat presurizarea prin intermediul unei reacții chimice care avea loc în momentul utilizării.

            Viața lui Manby este una foarte interesantă. De fapt, inventatorul Manby a fost o fire rebelă și gata oricând să intre în mijlocul celor mai nebunești evenimente. El și-a descoperit apetitul pentru invenții după ce a fost împușcat de amantul soției sale. Manby a fost dealtfel un mare admirator al legendarului amiral Nelson, existând indicii că ar fi fost chiar prieteni.

Stingătorul de incendii al rusului Aleksandru Loran

alexandru loran
Alexandru Loran

            Inventatorul Aleksandru Loran (1849-1911) s-a născut la Chișinău în Imperiul Țarist. A urmat studii universitare la Paris după care s-a întors în Moldova, pe atunci componentă a marelui imperiu de la răsărit. Apoi, a devenit profesor la Baku, un centru puternic al industriei petrolului din Rusia Țaristă.

            Marile și frecventele incendii de petrol l-au impresionat. Așa se face că Loran a început să facă teste cu spuma chimică. În 1904 și-a brevetat invenția și a început să facă afaceri în nume propriu.

            Stingătorul de incendii propus de Aleksandru Loran presupunea că înainte de folosire să-l răstorni. Operațiunea era necesară pentru a declanșa procesul de presurizare. Era un sistem de inițiere destul de greoi și se pare că lua prea mult timp.

            Această instalație de stins incendii a fost însă destul de mult folosită în țara noastră. Amintirea ei este încă destul de puternică, astfel încât persistă confuzia că stingătoarele de incendii trebuie răsturnate înainte de folosire. Este o eroare, pentru că gazul presurizat va ieși afară iar agentul de stingere va rămâne în corpul extinctorului iar acesta nu-și va face treaba pentru care a fost creat.

            Istoria romantică a stingătoarelor de incendiu se încheie practic în 1909 când, la New York, se patentează stingătorul de incendii cu dioxid de carbon.

Citește și: History of the fire extinguisher și HyFireValve.COM