Kidde, inventatorul stingătorului portabil

inventator stingatoare incendiu CO2
Walter Kidde inventator stingator incendiu cu CO2

            Extinctoarele portabile cu CO2, acele stingătoare de incendiu a căror imagine ne este atât de familiară, sunt cunoscute ca fiind invenția lui Walter Kidde (1877-1943). Acesta este omul care nu numai că a dezvoltat una dintre cele mai folositoare tehnologii, dar însăși viața lui este un exemplu despre modul în care visul american se poate transforma în realitate. Fiu al unor emigranți evrei din Boemia, a pus bazele uneia dintre cele mai mari și mai solide companii industriale din lume.

Stingătoare de incendiu de la Alsting Alba Iulia

            Marele concern Kidde a ajuns atât de puternic financiar și avea o structură organizatorică atât de complexă încât, la apogeul său, în anii celui de-al doilea război mondial, a fost pur și simplu într-un moment de implozie. Comenzile pe care le avea pentru diverse sisteme de stingere erau deja atât de multe încât, nu că nu le făcea față, ci era greu de administrat o logistică de asemenea dimensiuni.

Greutățile existau datorită faptului că fusese o firmă făcută pe timp de pace, dar care s-a dezvoltat, dacă vreți, tocmai datorită războiului. Unii ar spune că Walter Kidde a fost unul dintre cei care au câștigat de pe urma războiului.

            În realitate, Walter Kidde a fost un om cu o clarviziune tehnică ieșită din comun.

stingator incendiu kidde
Stingator de incendiu Kidde

Inventica în sisteme de stingere

            Este aproape sigur că tânărului Kidde, student fiind la Institutul de Tehnologie Stevens din Hoboken, New Jersey, nici nu i-a trecut prin cap că va face carieră cu sisteme și instalații de stingere a incendiilor. La 23 de ani însă și-a deschis propria firmă de servicii de reparații pentru ambarcațiuni în Port Newark. Să recunoaștem, avea stofă de capitalist. Port Newark este unul din terminalele majore ale portului New York și New Jersey.

Stingerea incendiilor cu CO2

            Transformarea în firmă care se ocupă cu sisteme de stingere a incendiilor s-a realizat în mod firesc. A fost, poate, o altă inspirație a lui Walter Kidee căci, în 1918, acesta cumpără drepturile de folosire și licența sistemului Rich. Era vorba de sisteme de protecție și stingere a incendiilor la bordul navelor.

            Pe atunci sistemele de stingere de tip Rich, spre deosebire de cele de astăzi, funcționau în principal cu abur. Or, în caz de folosință, pe navele unde erau amplasate produceau adevărate pagube. Nu doar asupra navei în sine, ci mai ales asupra încărcăturii.

sisteme de stingere vintage
Stingator de incendiu vintage de la Kidde

            Așadar, încă din acei ani se punea problema ca stingerea unui incendiu să nu producă pagube mai mari decât focul în sine. Este momentul în care spiritul inventiv al lui Walter Kidde care, să nu uităm, era inginer, a înlocuit aburul cu CO2, adică dioxid de carbon.

Comanda care l-a făcut celebru pe Kidde

            Anul 1924 a reprezentat probabil anul cel mai important din cariera lui Kidde. Aceasta deoarece a trebuit să facă față unei comenzi venită din partea companiei fondată de Graham Bell, respectiv Bell Telephone. Marea companie americană de telefonie. Pe atunci, legăturile telefonice se făceau manual, prin intermediul operatorilor umani.

Aparatura era constituită în mare parte din cabluri și fișe, strămoșii mufelor „jack” de astăzi. Aveau loc frecvent incendii datorită scurtcircuitelor. Or, conducerea companiei avea nevoie de un sistem de stingere portabil și care să nu intre în conflict cu părțile electrice ale pupitrelor de telefonie.

sisteme de stingere pentru aviatie
Instalatii si sisteme de stingere pentru aviatie de la Kidde

            Așadar, venise momentul care l-a așezat definitiv în memoria umanității pe Walter Kidde. Au fost create priele sisteme de stingere portabile cu CO2. Stingătorul de incendiu creat de Kidde în 1924 va cunoaște cel mai mare succes comercial dintre toate instalațiile de stins incendii. Probabil că fiecare inventator are o cheie, un ceva care-l face să intre în memoria posterității.

            Se poate ca pentru Kidde mai importantă să fi fost contribuția sa ulterioară la sistemele de stingere a incendiilor. Căci datorită lui s-au salvat multe vieți pe avioane sau nave de război, în clădirile supuse la bombardamente. Dar nu, pentru Kidde, hotărâtor a fost momentul 1924. Acela când a creat stingătorul de incendiu portabil.

Kidde, de ieri și până astăzi

            Spuneam despre conceptul de companie gigant Kidde. Ulterior inventării acelor sisteme de stingere cu CO2, portabile, care și astăzi se folosesc, pentru industriașul cu sclipiri de inventator de geniu au început să curgă comenzile.

sisteme de stingere cu CO2
Stingatoare de incendiu cu CO2 de la Kidde

            În 1925, compania Kidde devenea furnizor de echipamente împotriva incendiilor în toată industria americană. În 1926 a primit comenzi pentru aviație, unde a produs sisteme de stingere a motoarelor și fuzelajului avioanelor. La fel s-a întâmplat și în marină.

            În primii ani 1940 produce echipamente care protejează individual pe combatanții aflați pe avioane, în nave de război sau tancuri. Compania Kidee a devenit cel mai mare și mai important furnizor de sisteme de stingere din perioada interbelică și în timpul celui de-al doilea război mondial.

            Astăzi, Kiddee înseamnă tot ce se poate în domeniul detectoarelor, sistemelor de avertizare și de stingere a incendiilor. Practic, peste Ocean, Kidde reprezintă tot ce înseamnă lupta cu focul.