Marile incendii, între sfinți și sisteme de protecție

incendiu Bucuresti
Marele incendiu din Bucuresti 1847

Despre orice incendiu am vorbi, despre felul în care ne putem păzi de ele, putem spune că oamenii, în general, învață fiecare mai greu din experiența altora. Ba, de multe ori, nici din propriile lor trăiri nu trag învățămimtele necesare. Prevenirea și stingerea incendiilor este unadin acele experiențe care, dacă ar fi tratate cu seriozitate în absolut toate momentele existenței noastre, ne-ar scuti de multe dureri și eforturi risipite.

De-a lungul evoluției sale, omul a apelat de nenumărate ori la divinitate și la făcătorii de minuni ca să-i stingă incendiul ce-i mistuie bunurile și-i pune în pericol viața, uitând că, de fapt, el singur este vinovat pentru tot ce se întâmplă.

Sfinții care sting focurile

Istoria creștină păstrează în cărțile sale destul de multe cazuri de sfinți care și-au creat renumele stingând incendiile. Am putea spune și că unii dintre aceștia au devenit sfinți tocmai în baza acelor calități. Focul stins de un sfânt este însă, întotdeauna, un eveniment de excepție.

marele incendiu din vremea lui Nero in Roma antica
Marele Incendiu in Roma Antica din vremea împăratului Nero. Se spune că însuși împăratul ar fi pus focul pentru a-i învinovăți pe creștini…

Dacă în lupta cu flăcările și victoria asupra lor, ne-am pune nădejdea și ne-am asigura „serviciile”, pentru fiecare clădire în parte, ale câte unui om înzestrat cu calități de făcător de minuni, atunci cu siguranță că lumea ar arde din temelii. Pentru că nu există atâția sfinți câte incendii ar putea fi. Tocmai de aceea, regulile PSI au fost inventate de mireni. De oameni care au înțeles că nu poți sta veșnic la mâna lui Dumnezeu pentru a-ți păzi bunurile și viața.

Sfântul Cuthbert făcătorul de minuni al Angliei

Cuthbert (+687) este unul dintre cei mai iubiți sfinți ai Angliei și a fost înzestrat cu darul stăpânirii focului. Cărțile bisericești păstrează despre acesta, devenit spre sfârșitul vieții Episcop de Lindisfarne, că avea putere asupra folcului. Stingea focul, deopotrivă pe cel mincinos, lăuntric, cât și cel de afară. Printre relatările de acest gen, despre capacitatea lui de a stinge incendii, este bine cunoscută întâmplarea cu focul din satul doicii sale.

sf cuthbert cel ce stinge incendii
Sf Cuthbert cel ce stinge incendii facatorul de minuni al Angliei

Sfântul Cuthbert provenea dintr-o familie înstărită și în copilărie a avut doică. A păstrat relații calde cu aceasta, prețuind-o mereu. Pe când se afla într-o vizită în satul ei tocmai a izbucnit un incendiu. Atunci, Cuthbert, s-a pus în pragul casei doicii și s-a rugat. Vântul și-a schimbat direcția iar incendiul s-a stins de la sine. (Sursa: Viețile Sfinților ortodocși din Apus – Sfinții insulelor britanice; autor Vlad Benea)

Sfântul Iosif de la Partoș a stins incendiul Timișoarei

Majoritatea orașelor vechi ale lumii au fost mistuite de incendii. Unele chiar de mai multe ori, dovedindu-se că n-au învățat nimic din propria experiență. Dacă ne referim, de exemplu, la Timișoara, orașul unde este sediul societății noastre, acesta a avut și el parte de incendii devastatoare. Trebuie spus că, din fericire, niciunul dintre acestea nu a distrus orașul în întregime.

Sf Iosif ocrotitorul Banatului si al pompierilor
Ocrotitorul pompierilor Sf Iosif de la Partos stinge incendiul cu rugaciuni

Unul din cele mai cunoscute incendii este însă cel care, probabil, l-a consacrat pe Sfântul Iosif de la Partoș ca ocrotitor al orașului. Astfel, în 1652, pe când un foc mare mistuia o parte a Timișoarei, Iosif, pe atunci Mitropolit al Banatului, a ieșit din Biserică și a spus rugăciuni. Îndată asupra focarului s-a pus o ploaie care a salvat orașul de la pierzanie.

Întreaga viață a Mitropolitului Banatului, nu doar minunea prin care a stins incendii ce se pregăteau să distrugă Timișoara, a determinat ca el să fie trecut în rândul sfinților prin hotărâre sinodală în 1950. Sfântul Iosif de la Partoș este și ocrotitorul meseriei de pompier.

Și totuși, un incendiu se stinge de pompieri

Spuneam mai sus că dacă ne-am baza pe sfinți orașele noastre s-ar face scrum în totalitate. Deci, cea mai bună soluție este să ne păzim de foc, să respectăm regulile PSI. Și, deși există legislație, deși toată lumea cunoaște dezastrul pe care-l poate provoca un incendiu, oamenii nu învață din erorile lor. Mă rog, nu toți și nu din toate greșelile.

imagine de la Colectiv
Colectiv, candele si lumanari foto: Eugen Simion sursa Wikipedia

Cel mai recent exemplu, sau mai bine spus cel mai cunoscut, este incendiul de la „Colectiv”. Este un subiect asupra căruia nu vom stărui, căci a devenit deja un leit-motiv al nepăsării și neglijenței. Stări de lucruri care, iată, au dus la pierderi de vieți omenești. Aveți impresia că autoritățile au învățat ceva din situația de la Colectiv!? Estimăm că nu foarte multe.

La mai puțin de trei zile de la pronunțarea primelor sentințe în dosarul „Colectiv”, un alt incendiu în București a scos la iveală cât de mari sunt deficiențele din sistem. Pompierii au fost chemați la un foc izbucnit pe Șoseaua Fundeni din București. Era vorba de un incendiu la două imobile dintre care unul era un auto-service. Stingerea incendiului a fost îngreunată de lipsa hidranților.

La radio s-a difuzat chiar și un reportaj în care se deplângea faptul că pompieriii nu au apă! Interesant, nu!? Și, probabil, dacă nu se iau măsuri, vom mai avea de-a face cu astfel de situații.

Cum se-nvață din greșeli

Marea provocare (un termen la modă) este ca din fiecare greșeală să înveți ceva. În ceea ce privește incendiile și stingerea lor, poate mai ales prevenția, cele mai bune pilde sunt cele din istorie. Există numeroase cazuri de mari focuri care au distrus orașe, parțial sau în întregime.

Marele foc din Boston

Existau numeroase voci care legau în mod superstițios Marele Foc din 1872 din Boston cu așa numita „partidă ce ceai de la 1773”. Aceștia spuneau (atunci) că este răzbunarea divină pentru secesiune. Vă reamintim, e vorba de incidentele care au dus la declanșarea războiului de independență al SUA. Atunci, englezii au impozitat ceaiul iar coloniștii americani l-au aruncat în apă, provocând de fapt secesiunea de coroana britanică.

Marele foc din Boston
Marele foc din Boston 1872

Adevărul este însă foarte diferit, iar americanii chiar au învățat din acest mare incendiu. Apoi, în timp, se va dovedi că a fost chiar benefic. Vezi „Cum marele incendiu din 1872 a ajutat Bostonul să crească

Revenind, în noiembrie al anului amintit, un incendiu a distrus un cartier din centrul comercial al orașului. Poate că nu atât dimensiunea incendiului este semnificativă, Chicago având „parte” de un foc mult mai mare cu un an înainte, ci mai ales desfășurarea lui. Felul în care a fost stins și consecințele.

Pe atunci străzile erau înguste și întortocheatw. Clădirile vechi și neprotejate de sisteme performante de protecție la foc. Hidranții nu funcționau sau nu se cuplau la instalațiile pompierilor. Pompieri care lipseau nemotivat de la serviciu. Pe scurt, un haos al administrației!

Au fost distruse mai ales afaceri. Multe magazine și ateliere au ars iar oamenii și-au pierdut slujbele. Aici a fost cea mai mare problemă. Multe companii de asigurări au dat faliment nereușind să asigure plățile. A fost punctul central din care s-a reclădit administrația urbană americană. Instalțiile de stins incendiu au început să fie standardizate la nivel național. S-au impus standarde pentru lățimea străzilor. Pentru modul în care aveai acces la utilități, la diverse puncte de interes.

Iar după cei din Boston au învățat toți americanii.

Arderea Bucureștilor

În martie 1847a avut loc unul dintre cele mai mari dezastre din istoria orașului București. Din punct de vedere al incendiilor. Au ars 1800 de clădiri și au murit 15 oameni. Incendiul a provocat o acțiune la nivel național de strângere de fonduri pentru sinistrați. Iar acest lucru a determinat relevarea și a altor racile ale societății bucureștene: specula cu materiale de construcție și favorizarea unora la distribuția de despăgubiri. (Citește și „Marele incendiu din martie 1847”)

marele incendiu din Bucuresti 1847
Marele incendiu din Bucuresti 1847

În urma dezastrului are loc o sistematizare autentică a orașului. Se aplică idei noi și care sunt menite să genereze siguranță. Se construiesc turnuri de observație, foișoarele de pompieri.  Se lărgesc străzile.

Important este că autoritățile vremii au fost oarecum preocupate de împiedicarea unor astfel de venimente în viitor. Din păcate, învățămintele care au fost trase, legislația și stilul impus de sistemul monarhic ulterior de după Unirea mică, a fost distrus în cea mai mare parte de așa-numita orânduire populară. Iar de consecințele anilor de comunism ne bucurăm încă și în prezent.