Marile incendii; câte s-au vrut și câte s-au putut stinge

pompa de incendiu tulumba
Restaurare tulumba stins incendii la Muzeu Londra

Prima pompa de incendiu și cele mai simple instalații de stins incendii nu sunt neapărat și cele mai cunoscute. Sau cele mai folosite. Unul dintre acestea, stingătorul de incendiu „clasic”, cel pe care-l vedem atârnat pe pereți, are o istorie destul de interesantă. Povestea stingătoarelor de incendiu merită cunoscută. Dar, până la a povesti despre extinctorul deja clasic, să vedem cum era înainte de acesta. Nu neapărat ca sa deveniți experți, ci pentru a înțelege necesitatea și complexitatea acțiunilor de prevenire și stingere a incendiilor.

            Până la stingătoarele de astăzi, a căror formă cel puțin ne este foarte familiară, oamenii au încercat multe metode de a stinge focul. Pentru că marile incendii au fost întotdeauna nestinse! Vechiul „lanț uman cu găleți pline de apă” era o metodă insuficientă. Iar dacă mai adăugăm și mâna criminală sau împiedicarea acțiunii de stingere a focului, avem în față tabloul complet al nenorocirilor acestora de-a lungul istoriei.

Invenții nefolosite și marile focuri

            Una dintre cele mai obișnuite cauze pentru care se isca un incendiu era natura construcției, cel mai adesea fiind din lemn. Apoi, acestea erau greu de stins datorită anarhismului în sistematizarea urbanistică. Străzile erau înguste, nu era acces la apă, materialele combustibile se depozitau fără nicio regulă.

            Apoi, în antichitate, informațiile circulau mai greu sau deloc. Nu exista presă iar scrisul și cititul, bibliotecile erau rezervate elitelor. Iar în unele cazuri chiar nu se dorea stingerea incendiului, chiar dacă tehnica era cunoscută.

Prima pompa de incendiu

            O cauză pentru care nu se puteau stinge incendiile era desigur și lipsa instalațiilor adecvate. Nu exiastau hidranți sau ceva asemănător. Mai mult, oamenii nici nu păreau interesați în politica de prevenire a acestui gen de catastrofe. Așa cum nu erau interesați nici de transmiterea peste timp a valorilor umanității. Deși ne este greu să acceptăm, acestea nu erau preocupări în vremurile de demult.

pompa de incendiu a fost facuta de Ctesibius din Alexandria
inainte de a inventa pompa de stins incendiile, Ctesibius a introdus apa in frizeria tatalui său…

            Ctesibius din Alexandria a trăit în secolul trei înainte de Hristos, între 285 și 222. Este creditat a fi inventatorul primei instalații de stins incendii. Unul dintre primii ingineri. A pus bazele pneumaticii, parte din dinamica fluidelor, iar lui i se datorează cunoștințele despre compresibilitatea aerului. A fost și primul director al Muzeului din Alexandria.

            Așadar, cu Ctesibius director, cel care a făcut prima pompă de stins incendii, ar fi fost normal ca (biblioteca din) Alexandria să nu ardă. Sau măcar să fie salvate o parte din valorile acesteia. Faptul că nu s-a întâmplat așa dovedește lipsa de preocupare în această privință a oamenilor de atunci.

Nero pompierul

            De la inventarea primei pompe pentru incendii și până în vremea lui Nero, Roma ar fi trebuit să cunoască această unealtă. Imperiul roman domina lumea antică și este greu de acceptat ideea că invenția lui Ctesibius nu ar fi fost cunoscută.

Nero incendiatorul Romei
Nero este considerat a fi cel mai cunoscut „pompier” al Romei

            Marele incendiu de la Roma (64 A.D.) din vremea lui Nero, cauzele acestuia, nu au fost niciodată lămurite. Există voci care afirmă că focurile au fost puse de Nero însuși, oamenii lui. Sau acesta și-a pus slujitorii să împiedice stingerea incendiului. Nimeni nu a lămurit niciodată aceste aspecte și dacă s-au folosit sau nu mașinării de stins focurile, oricât de simple ar fi fost.

            Singurul lucru lămurit în privința acestui incendiu devastator este faptul că de profitat a profitat doar Nero. El a cumpărat terenuri cu mult sub prețul pieței. Ulterior și-a construit palatul „Domus Aurea”, alimentând zvonurile că el ar fi la originea Marelui Foc al Romei.

Arderea bibliotecii din Alexandria

            Distrugerea primei și celei mai mari biblioteci din lume, respectiv cea din Alexandria este și ea un subiect de discutat. Există mai multe variante referitor la incendierea bibliotecii. Acestea diferă atât la plasarea în timp a focului, cât și asupra autorilor dezastrului.

            Se pare că mai veridice sunt variantele:

  • cauză a distrugerii sunt incendiile provocate de luptele interne din Alexandria de la sfârșitul secolului IV A.D, respectiv decretul împăratului Theodosie celMare și conflictul dintre păgâni și creștini;
  • incendierea cu bună știință a bibliotecii de către arabi când au cucerit Alexandria (650 AD).

            Remarcăm încă o dată că pompele de incendiu nu au fost folosite, neexistând nicio referire la acestea și nici dorința de a se pune stavilă focului nu a existat. Deși, pompele au fost inventate la Alexandria…

Marele foc al Londrei

            Pompele încep să fie folosite cu adevărat abia cam prin secolul XVII. Relatările cele mai credibile despre primele mașinării de stins focul provin de la Marele incendiu al Londrei din 1666. Arheologii de la Muzeul Londra au reconstruit cam cum arătau mașinăriile folosite de pompierii acelor ani: greoaie și dificil de folosit, aproape imposibil de transportat în condiții reale de incendiu.

pompa de incendiu rudimentara squirt pentru stins incendii
Squirt, unealta modesta de stins incendii

            Cel mai mult s-au folosit însă așa numitele „squirt”, un fel de seringi uriașe. Dar, acestea, aveau o eficiență redusă, cel puțin relativ la dimensiunea focului care a distrus mare parte din Londra.

            Folosirea acestor squirt-uri era însă foarte greoaie. Necesita doi oameni, unul care ținea de mânere, celălalt împingea pistonul. Cantitatea de apă pe care o putea refula „țâșnitoarea” era de aproximativ un galon. Adică 4,5 litri.

            Marele câștig al dezastrului de la Londra a fost însă unul legat de prevenție. În urma incendiului, fiecare parohie a fost obligată să aibă cel puțin două astfel de „țâșnitoare”. În ceea ce privește pompele de incendiu, cu piston inventat de Ctesibius din Alexandria, acestea vor urma să fie perfecționate și folosite abia începând din acest moment.