Sisteme de stins incendii cu Inergen

instalatii de stins incendii cu inergen
rezervoare cu Inergen

Înainte de a vorbi despre Inergen, trebuie spus că pentru a stinge un incendiu nu mai este suficient să arunci cu apă. Sau să folosești un stingător cu spumă. Sunt soluții învechite, societatea modernă folosește astăzi materiale diferite, care ard diferit și ca atare se și sting altfel.

Mai mult, lucrăm cu materiale și obiecte diferite care au nevoie de o altfel de protecție. Lucrăm sau avem în grijă materiale care trebuie protejate de apă. Dar nu este vorba numai de structura acestora, ci a devenit imperioasă și nevoia de protecție a mediului. Apoi, ar trebui subliniat că stingerea efectivă a unui incendiu nu trebuie să producă pagube mai mari decât incendiul în sine.

Vă interesează o instalație de stins incendii? Contactați-ne

Probabil cea mai elegantă metodă de a stinge un incendiu este să-i iei oxigenul. Acest lucru se realizează (și) prin folosirea Inergenului și funcționează la majoritatea materialelor combustibile.

Inergen – soluție elegantă și prietenoasă cu mediul

Una dintre cele mai bune inovații în materie de stins incendii este gazul numit Inergen. Este de fapt un amestec compus din:

  • azot în proporție de 52%;
  • argon 40%;
  • dioxid de carbon 8%.

Inergen este denumirea generică a unui amestec de gaze inerte folosite în sistemele de stins incendii. Cele mai comune gaze inerte sunt azotul și argonul. Ele fac parte din compoziția naturală a atmosferei, prin urmare sunt absolut nepoluante. Instalațiile de stins incendii care folosesc inergenul se bucură de o răspândire accentuată în toate companiile și instituțiile.

Stingerea focului cu Inergen – principiu

Principiul de funcționare al acestei metode este simplu, eficient și ecologic și derivă din modificarea așa numitului triunghi al incendiului. Un incendiu are loc doar dacă se îndeplinesc câteva condiții:

  • avem o sursă de căldură;
  • există oxigen ca să întrețină arderea;
  • avem material combustibil.

Sistemele de stingere a incendiilor care folosesc Inergen se bazează pe eliminarea oxigenului din această relație.

Prin eliminarea oxigenului, majoritatea materialelor care sunt combustibile se vor opri din ardere. Eliminarea oxigenului, de fapt reducerea semnificativă a proporției lui în aerul din incinta respectivă se produce prin inundarea cu Inergen.

Metoda de inundare nu trebuie înțeleasă ad litteram, deoarece nu avem de-a face cu apă sau alte lichide, precum în instalațiile clasice folosite de pompieri. (Deși, în fizică, este statuat faptul că gazele au comportament de lichide și se supun acelorași reguli.)

Inundarea cu Inergen este de fapt o eliberare a gazului în incinta respectivă, astfel încât oxigenul va fi într-o proporție de sub 15%. La această diluție niciun material combustibil nu va arde.

Introducerea de Inergen în incinta respectivă se face prin eliberarea lui din rezervoarele în care este stocat sub presiune. În mod uzual, Inergenul se stochează în rezervoare de 150-300 bari. Este eliberat atunci când prin intermediul senzorilor se detectează un incendiu. De regulă aveam de-a face cu niște detectoare de fum care acționează asupra unor ventile, iar mai departe Inergenul iese prin niște duze de evacuare.

Avantajele stingerii focului cu gaze inerte

În mod indiscutabil, comparativ cu un sistem clasic de stingere a incendiilor, folosirea gazelor inerte este net superioară. Însăși definiția unui gaz inert asta înseamnă, că nu intră în reacții cu alte elemente. Ca să vorbim în termeni uzuali, nu face nimic în afară de a lua locul oxigenului din triunghiul incendiului și de a stinge astfel focul.

Stingere ultra-rapidă a incendiilor

Prin folosirea amestecului gazos Inergen, după o descărcare de un minut a gazului în incintă vom obține o stingere în maxim 22 de secunde pentru incendiile de clasa A și 17 secunde la cele de clasa B.

Siguranța proprietății

La orice incendii, în mod obișnuit, pe lângă daunele produse de focul în sine, intervin și cele produse involuntar de pompieri. Închipuiți-vă că birourile dvs cu calculatoare sau încăperile cu arhive sunt stropite cu apă de la hidrant sau cu spumă din extinctor. Ce nu a fost distrus de foc se va întâmpla prin stingerea incendiului propriu-zis.

Ori, la sistemele pe care vi le propunem noi, nefiind vorba de lichide sau pulberi ci doar de un gaz, daunele se vor limita strict la cele produse de foc. Siguranța proprietății este astfel garantată.

Inofensiv pentru oameni și animale

Folosirea sistemelor de stins incendii cu Inergen este absolut sigură pentru sănătatea oamenilor. Dacă nivelul de oxigen din aer ajunge la 15%, față de 21% cât este în mod normal în atmosferă, atunci, datorită prezenței dioxidului de carbon,  în organism se vor declanșa reacții fiziologice de compensare.

Astfel, la o asemenea concentrație a gazelor din imediata apropiere, corpul va fi stimulat să respire mai repede pentru a se asigura că absoarbe suficient oxigen. Respirația va fi mai accelerată. Situația este valabilă și în cazul ființelor care dorm sau se află sub stare de leșin.

Inergenul nu poluează mediul

Inergenul nu este poluant. Fiind constituit din gaze care se găsesc în mod normal în atmosferă, după eliberarea din rezervoarele sub presiune, acesta se va răspândi fără a produce niciun alt efect. Ca atare, folosirea de Inergen la stingerea incendiilor este absolut sigură și prietenoasă. Cu titlu de informare, din rațiuni de protecția mediului, Inergenul a luat locul gazului numit „Halon 1301”. Producția acestuia din urmă a fost interzisă în 1993 din cauza interacțiunii sale negative cu stratul de ozon al atmosferei.

Fiziologia Inergenului – gazul folosit pentru stins incendii
Ingergenul, mâncătorul de focuri