Stingerea incendiilor, impactul climatic și sistemul Novec 1230

stingere incendii cu novec
sisteme de stingere cu Novec

Instalațiile de stingere a incendiilor pe bază de haloni păreau la începutul anilor 70 să fie soluția viitorului. Erau (și sunt) extraordinar de eficiente în anihilarea oricărui incendiu. În anumite situații fac față cum niciun alt sistem nu este-n stare. Sunt foarte proaste conducătoare electric. Ceea ce le face ideale pentru stins incendii în spații care conțin circuite electrice. Sunt foarte ușor de folosit. Dar… atacă stratul de ozon! Ceea ce a determinat excluderea lor din arsenalul pompierilor.

Omenirea a devenit sensibilă la stratul de ozon relativ târziu. La sfârșitul anilor 70 începutul anilor 80 s-a descoperit pentru prima oară că atmosfera Pământului a suferit pagube în ceea ce privește stratul de ozon. Responsabile pentru situație sunt gazele folosite ca aerosoli, agenți frigorifici, solvenți, substanțe pentru stingerea incendiilor șa. În principal este vorba de gazele ce conțin clor, fluor, grupate sub denumirea de clorofluorocarburi (CFC) și hidroclorofluorocarburi (HCFC). Mai sunt, dar acestea ne interesează pe noi…

Interzicerea gazelor de tip CFC și HCFC. Înlocuitorii…

În 1987 se adoptă Protocolul de la Montreal, care prevede o interzicere sau reducere drastică a folosirii acestor gaze, în principal cele cu clor. „Spargerea” stratului de ozon a reușit să convingă guvernele principalelor state dezvoltate să adopte măsuri urgente. Așadar sistemele pe bază de halon de stingere a incendiilor apărute cu numai câțiva ani înainte încep să fie înlocuite.

Una dintre cele mai bune soluții de înlocuire a sistemelor de stingere cu haloni este FM200. Un bun agent inhibator de focare de incendii, chiar foarte eficient în comparație cu CO2. Marea problemă a acestuia sunt însă oamenii. Sunt tot mai multe asociații și oameni de știință care observă: ne distrugem planeta! Așa se face că noii agenți de stingere a incendiilor trebuie să fie înlocuiți și ei, la rândul lor, tocmai datorită interacțiunii cu stratul de ozon.

Europa domină în acțiunea împotriva gazelor care sunt neprietenoase cu mediul. O ultimă acțiune semnificativă este Regulamentul UE nr 417/20014 care-și propune să elimine și gazele fluorurate. Adică au fost puse la index și gazele denumite generic HFC, PFC și SF6, respectiv hidrofluorcarburi, perfluorcarburi și hexaflorura de sulf.

Obiectivul este clar: inhibarea folosirii gazelor fluorurate prin reducerea folosirii acestora, alocarea de cote de folosire pentru statele membre, stabilirea de obiective concrete eșalonate în timp, 2030 și 2050.

asistenta instruire PSI
Alsting ofera cursuri instalatii de stingere a incendiilor (SSM PSI)

Indicele de încălzire globală

Literatura tehnică de specialitate începe să folosească un indicator numit indice de încălzire globală (GWP). Acesta a fost introdus prima oară în 2001 și are rolul de a determina efectele asupra stratului de ozon a acestor gaze. A fost creat de către un organism subordonat Națiunilor Unite, respectiv de către specialiștii de la Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC)

Indicatorul Global Warming Potential (GWP) este un indice care face comparație cu CO2. De ce cu bioxidul de Carbon!? Pentru că era nevoie de un etalon. Ceva care să facă referire la un dușman al vieții, un factor de încălzire globală pe care să-l cunoască toată lumea. Am ajuns să spunem: gazul HCFC123 are indicele GWP egal cu 80. Adică încălzește atmosfera de 80 de ori mai mult decât CO2. Și rețineți, HCFC123 este folosit la sisteme frigorifice!

În general, gazele de tip HFC folosite la stingerea incendiilor au indicele de încălzire globală mare. Undeva peste 3000, conform celor de la compania americană 3M, concernul care produce (și) fluide pentru stingerea incendiilor. Cât despre haloni, aceștia sunt undeva peste 6000. (Conform documentației producătorilor de lichide pentru stingere incendii de la 3M)

Sisteme de stingere a incendiilor pe bază de Novec 1230

A fost important de explicat impactul sistemelor de stingere asupra mediului pentru a se putea înțelege ce înseamnă Novec 1230. Pe scurt, un lichid de stingere care pare a avea toate calitățile: eficient și în pas cu reglementările de mediu. Cu reglementările de astăzi…

Soluția pentru instalații de stingere dezvoltată de 3M înlocuiește deci cam tot ce a fost până acum în materie de protecție PSI la sisteme electrice și electronice. Novec 1230 este lipsit de toxicitate și dispare după 5 zile de la dispersarea în atmosferă.

Este o modalitate curată de stingere a incendiilor. Nu lasă reziduuri. Adică, pe românește spus, nu face mizerie și nu afectează structura de rezistență a clădirii. Sunt lucruri importante deoarece dacă aveți, de exemplu, o încăpere cu servere unde stocați date, o încăpere cu conexiunile principale ale instalației firmei dvs. sau orice tip de racorduri închipuiți-vă ce ar însemna să vină un pompier cu un stingător cu pulbere! (Nu orice tip de stingător de incendiu se poate folosi în situații de acest gen. Citește despre clasele de incendiu…)

Repunerea instalației în funcțiune, timpul în care se realizează acest lucru este esențial pentru firma dvs. Cu cât repuneți mai repede totul în stare de funcționare, cu atât pierdeți mai puțin. Sau închipuiți-vă că aveți o cameră unde păstrați dosare, arhiva de contabilitate și documente!

Novec 1230 se păstrează sub formă de lichid și doar când iese prin duză devine gaz. Acest lucru implică  un alt mare avantaj: puteți avea un singur depozit cu agentul de stingere al incendiilor. Acesta să fie distribuit acolo unde aveți nevoie. Spre deosebire de „n” instalații de stingere pentru „n” spații protejate! În plus, prin păstrarea lichidului în recipiente sub presiune vi se deschid alte posibilități de economisire a spațiului și de creștere a siguranței.

→ Citește și